"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Thielska Galleriet / Konst från sekelskiftet 1900

2005-02-27 till 2005-04-24

Bruno Liljefors, Carl Larsson, Prins Eugen, Anders Zorn, Ernst Josephson, Nils Kreuger, August Strindberg och Edvard Munch. Under tiden som Thielska Galleriet i Stockholm renoveras visas betydande delar av den unika samlingen av svensk och nordisk konst från förrförra sekelskiftet på Bildmuseet.

Bankiren Ernest Thiel (1859–1947) var en stor konstsamlare och kulturpersonlighet. Bland annat översatte han verk av den tyske filosofen Nietzsche och stödde tillkomsten av Nietzschearkivet i Weimar. Thiel och hans hustru Signe var nära vänner med flera av sin tids unga författare och konstnärer. Hans beundran resulterade i stora inköp. Under knappt femton år skapade han sin konstsamling.

I början av 1900-talet gav Ernest Thiel i uppdrag åt arkitekten Ferdinand Boberg att rita ett hus som skulle fungera både som galleri och bostad. Längst ut på Djurgården, på Blockhusudden, uppfördes den kritvita byggnaden vars exteriör visar en säregen blandning av europeisk jugend, morisk prakt och svensk herrgårdstradition. 1924 köpte svenska staten hela konstsamlingen och huset med inventarier. Två år senare öppnades Thielska Galleriet för allmänheten.

Det var sin egen generations konstnärer som Ernest Thiel stödde, de flesta av dem medlemmar av det oppositionella Konstnärsförbundet. Samlingen visar upp svensk och nordisk sekelskifteskonst med en mångfald av olika stilar, stämningar och uttryck.

För första gången i sin historia är nu Thielska Galleriets samling ute på turné. På Bildmuseet visas ett sjuttiotal av de främsta verken. I juni 2005 återöppnas Thielska Galleriet.