"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Rien - Är det Allt?

2005-05-29 till 2005-08-28

Världsbilder, levnadsöden, berättelser och minnen utforskas i Veli Granös och Tuovi Hippeläinens gemensamma utställning Rien – är det allt? En utställning som fyller hela museets övre plan med modelltåg, aurafotografier, en sjöbrygga och en liten biograf.

De två framstående finska konstnärerna Veli Granö och Tuovi Hippeläinen presenteras på Bildmuseet i sommar. I sina arbeten intresserar de sig för hur vi konstruerar vår verklighet, hur värderingar och föreställningar om världen blir till. Alternativa eller oortodoxa världsbilder är gärna i fokus. Ofta är även minnet ett viktigt tema, särskilt hur ett kollektivt minne eller historieskrivning konfronteras med individuella hågkomster.

Installationen Öar av Veli Granö, ett modelltåg utrustat med videokameror, är i centrum för hela utställningen. Tåget kör på en cirkelformad bana sammanlänkad till flera miniatyrlandskap, en modelljärnväg som tar hela utrymmet i en av hallarna. I banans mitt finns en biograf med ett par sittplatser där bilder från tåget visas i realtid. I högtalarna återges berättelser av äldre människor som minns stränga vintrar och umbäranden från en tid som flytt.

Hur olika världsbilder kan vara påvisar Arja Elovirta i en av utställningskatalogens texter med ett drastiskt exempel:

”Trots att färden är gemensam, upplever var och en den på sitt sätt, betraktar den ur sitt eget perspektiv. Den 14 juli 1789 när franska revolutionen redan var i full gång skrev Ludwig XIV ett enda ord i sin dagbok, rien, ingenting: jaktutflykten i Versailleparken hade slutat utan byte. Samtidigt hade det rasande tumultet på Paris gator redan börjat undergräva suveräniteten hos kungens subjekt och förstöra strukturen i hans välde”.

Totalt omfattar presentationen ett tjugotal verk, främst fotografier, videos och installationer. Utställningen är producerad av Björneborgs konstmuseum, Finland.

Mer information

Utställningen ingår också i projektet Visual Community Network, ett samarbete mellan konsthallar/museer i europeiska fem länder. Förutom Bildmuseet ingår Baltic The Centre for Contemporary Art i Gateshead, England; Bergen Kunstmuseum i Norge; Nederlands fotomuseum i Rotterdam samt Porin Taidemuseo i Pori, Finland. Projektet finansieras genom EUs Kultur 2000-program.

En rikt illustrerad katalog ingår i utställningen, med texter av Kari Yli-Annala, Arja Elovirta, Hannele Kolsio, Harri Kalha och Juhani Vähämäki. Utställningen visas med stöd av Kulturfonden för Sverige & Finland, FRAME.

En internationell konferens med temat Urbana perspektiv – om urbanisering och urban kultur anordnas i anslutning till öppnandet av utställningen, och sker i samarbete med Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet Konferensen äger rum 30 – 31 maj.