"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 4/10: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

It is Hard to Touch the Real / Det är svårt att röra vid det verkliga

2005-02-06 till 2005-03-28

Det är svårt att röra vid det verkliga/It is Hard to Touch the Real är en omfattande sammanställning av samtida videokonst. Arkivet innehåller över hundra verk som fram till slutet av mars finns tillgängliga för Bildmuseets besökare.

Ett sextiotal internationellt verksamma konstnärer undersöker i dokumentära videoarbeten olika sätt att presentera och förmedla verkligheten. De låter betraktaren konfronteras med verkliga - eller till synes verkliga - företeelser och händelser som ger intryck av att existera oberoende av dokumentationen. De medverkande konstnärerna både använder sig av och ifrågasätter den dokumentära arbetsmetoden.

Det är svårt att röra vid det verkliga / It is Hard to Touch the Real berör en mängd varierande teman, såväl personliga som politiska. Filmerna utmanar vår känsla för det autentiska och förmågan att skilja mellan verklighet och fiktion genom en kombination av undersökande journalistik och improviserad iscensättning.

I arkivet ingår arbeten av bland andra Kamal Aljafari (Palestina/Tyskland), Yael Bartana (Israel/Nederländerna), Ursula Biemann (Schweiz), Johanna Billing (Sverige), Mircea Cantor (Rumänien/Frankrike), Loulou Cherinet (Sverige), Esra Ersen (Turkiet), Vimuthi Jayasundera (Sri Lanka/Frankrike), Anri Sala (Albanien/Frankrike), Hito Steyerl (Tyskland), Solmaz Shabazi (Iran/Tyskland) och Jasmila Zbanic (Bosnien).

Sammanställningen är gjord av Kunstverein München. Arkivet visas i samarbete med Konsthögskolan, Umeå universitet.