"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/4: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Instabilt / Nya riktningar i svensk fotografi

2005-02-06 till 2005-04-24

Ett tjugotal svenska fotografer visar samtida fotografi i grupputställningen Instabilt. Titeln syftar till en fotografisk konst där vår samtid upplevs och gestaltas som ett komplext flöde där få saker är beständiga. Orden för dagen är instabilitet, obestämbarhet, öppenhet.

Svensk fotografi har förändrats dramatiskt under de senaste tio åren. Parallellt med de stora samhälleliga förändringar där internationalisering och globala flöden satt modernistiska system ur spel, finner fotografin nya sammanhang, miljöer, teman och uttrycksformer. Instabilt vittnar om en dynamisk utveckling inom konsten där fotografin spelar en vital roll, både som katalysator och som uttolkare. Utställningen är något av en generationsmönstring med avstamp i fotografins omvälvande genombrott i den svenska samtidskonsten i tidigt 1990-tal fram till de senaste årens uppmärksammade debutanter.

Instabilt visar ett innehållsrikt, formellt och estetiskt nytänkande och utmanande fotografi där ett Sverige i rasande förvandling gestaltas och analyseras. Det idylliska svenska landskapet har fått konkurrens av turistindustrin, en global ekonomi, flyktingströmmar, internationell samverkan och teknologisk snabbhet. Målet med utställningen är att skapa en dialog kring fotografi, fotografiska tillämpningar och vad den fotografiska bilden speglar, dissekerar och debatterar.

Fotografer:

Lotta Antonsson
Nina Bacos
Helena Blomqvist
Anna Bokström
JH Engström 
Annika von Hausswolff
Maria Hedlund                      
Trinidad Carrillo
Leif Claesson
Katarina Elvén
Annica Karlsson Rixon
Anders Krisár
Petter Magnusson
Tova Mozard
Mikael Olsson
Stefan Otto
Julia Peirone
Martin Sjoberg
Erik Snedsbøl
Lars Tunbjörk
Pernilla Zetterman

Curatorer:

Peder Alton & Helene Boström. Produktion: Kulturhuset, Stockholm. Tack till: AMF Pension.