"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Sol Morén och Jonas Holmberg / Divan

2004-06-06 till 2004-08-29

Installationen Divan består av ett rum endast möblerat med en divan – en rekonstruktion av en klassisk analysdivan. I rummet hörs en röst som läser valda citat ur ett filosofiskt verk.

Det filosofiska verket Anti-Oedipus utgör utgångspunkten för konstnären Sol Moréns och tonsättaren Jonas Holmbergs ljudinstallation Divan som premiärvisas på Bildmuseet.

Anti-Oedipus - Capitalism and Schizophrenia (1972) av filosofen Gilles Deleuze och psykoanalytikern Félix Guattari, är en av post-strukturalismens viktigaste texter. I bokens förord kallar Michel Foucault Anti-Oedipus för en introduktion till en icke-fascistisk livshållning. Han refererar inte bara till politisk fascism utan också till fascismen inom oss själva, den som får oss att förneka våra egna begär. Deleuze och Guattari formulerar en politisk analys av begäret som det uttrycks i den västerländska kulturen.

Mer information

Sol Morén och Jonas Holmberg säger i sin programförklaring till Divan:
– Vi är inga filosofer. Vår kultur är populärkulturen. Vi läser ett filosofiskt verk. I detta fall Anti-Oedipus, som sägs vara världens mest sålda filosofibok. Sedan leker vi med texten, vi spelar den, gör en cover, en tolkning, en variation, en mutation.

– Freud lär ha sagt ’Ibland är en cigarr faktiskt bara en cigarr’. Vad betyder det? På Freudmuseet i London har man inte en aning om varifrån citatet kommer. Det kanske inte ens är Freud som har sagt det. Citatet hänger i luften under vårt arbete med Divan.

Sol Morén (f.1964) och Jonas Holmberg (f.1967) är bosatta och verksamma i Umeå. Sol Morén gick ut Konsthögskolan i Umeå 1995, och har arbetat med konstnärliga projekt, utställningar och offentliga arbeten.

Jonas Holmberg, utbildad på Gotlands tonsättarskola, har skrivit teater- och filmmusik och är medlem i popgruppen Komeda. Jonas och Sol har under flera år arbetat med gemensamma projekt och ljudinstallationer, nu senast på Galleri Verkligheten i Umeå 2002 och 2003.