"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Maya Eizin Öijer / Verk 1980 - 2004

2004-10-31 till 2005-01-09

Flicka med rosett i hotfullt landskap. Vita näckrosor i dyig skogstjärn. Hos Maya Eizin Öijer förenas smärta och lust. Ett femtiotal verk från perioden 1980 till 2004 presenteras i en retrospektiv utställning på Bildmuseet.

Maya Eizin Öijer rör sig i drömmarnas, fantasins och det undermedvetnas landskap. Hennes bildspråk laddas med symboler som associerar till myter och arketyper. Hon kombinerar olika tekniker som fotografi, måleri, silkscreen och datorbearbetad bild. Tidigt använde hon sig av den massmediala bilden och sammanfogade tidningsklipp med bilder av äldre konstverk. Under 1980-talets postmoderna era refererade hon gärna till konst-historiska stilar som barock och rokoko, bland annat i Vanitas-, Continence- och Fragonardserien.

Tre års vistelse i Tokyo under tidigt 1980-tal fick stor betydelse för Maya Eizin Öijer och hennes framtida arbeten. Japanska impulser – de skarpa kontrasterna mellan uråldrig tradition och extrem modernitet, känslan för den estetiska ytan, mangakultur, närheten mellan erotik och våld som hon uppfattade den i Japan – återkommer i hela hennesproduktion.

De senaste verken präglas av minne och kontemplation. I sviten Vildmark, från 2002, sammanvävs klassiska målningar av nordiska landskap med drömlika fragment av det förflutna. I Spegel I och Spegel II från 2004 kontrasterar två jättelika, skirt vita näckrosor mot det mörka dyiga vattnet i en skogstjärn.

Maya Eizin Öijer, född 1946, bor och arbetar i Stockholm. Bakom sig har hon bland annat studier vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Tokyo University of Art samt ett stort antal utställningar i Sverige och utlandet. Hon var under åren 1994-95 professor vidKungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Utställningen som har producerats och nyligen premiärvisats vid Konsthallen – Bohusläns museum, kommer under våren att gå vidare till Passagen Linköpings konsthall och Uppsala Konstmuseum. Till utställningen finns en nyutkommen bok om Maya Eizin Öijers konstnärskap, med ett rikt bildmaterial och med texter av Lars O. Ericsson, Jan-Erik Lundström och John Peter Nilsson. Boken ges ut av Konsthallen – Bohusläns museum.