"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Konsthögskolans examensutställning 2004 / Umeå!

2004-05-08 till 2004-05-23

Efter fem års konststudier presenteras nu tretton nyutexaminerade konstnärer på Bildmuseet. Umeå! heter utställningen som erbjuder konstnärlig mångfald och som fokuserar på de enskilda konstnärernas kvaliteter.

Mer information

Rörlig bild utgör ett populärt val bland uttrycksformer för årets avgångselever, och tillvägagångssätten är många. I utställningen möter vi Sara Erikssons korta animationer; tre flickansikten som snarare ger intryck av att vara rörliga teckningar. Lars Nilsson visar en animerad film om turism till ackompanjemang av elektronisk musik, medan Kalle Brolin har bjudit in olika konstnärer för att göra musikvideor åt ett ungt tjejband.

Stina Petterssons videoverk påminner oss om hur teve kan fungera som substitut för social samvaro och gemenskap. Eva Linder visar videor av dokumentär karaktär som på olika sätt knyter an till hennes projekt med pärlplatteklubben.

I Ninia Sverdrups videoinstallation möter vi spegelbilden av incheckningshallen på Arlanda, projicerad intill en rekonstruktion av introduktionen till spelfilmen Jackie Brown. Janna Holmstedts installation inbjuder besökaren att luta sig tillbaka och lyssna till en förtrolig röst medan bildflöden presenteras i monitorerna.

Men det är inte enbart video som visas i Umeå! Mattias Olofsson väljer att visa teckningar. I utställningsrummet står Po Hagströms interaktiva skulptur. Den förändras i relation till besökarens svar efter en tur i tipsrundan som konstnären arrangerat strax utanför museet. På golvet ligger Susanne Sjölunds gipsformationer, vilkas vikt refererar till kroppar, kroppsdelar och föremål.

Framför en väggteckning inspirerad av fragmenterade minnesbilder visar Sirgitta Reinikainen en klänning virkad av personliga brev, klippta i remsor. Viktoria Jakus ställer ut ljust gröngula oljemålningar vilka hålls samman av en slags gräddig vit hinna. Emma Philipson visar såväl video som målade teckningar, pratbubblor och korta meningar, vilka knyter an till hennes arbetsmetod som konstnär.

Efter utställningen på Bildmuseet kommer studenterna att visa sina verk i Stockholm på tre gallerier samtidigt: ALP Peter Bergman (11 juni-4juli); Brändström & Stene (11 juni-4 juli) samt Nacka Expo (13 juni – 4 juli).

En katalog produceras av Konsthögskolan med en presentation av årets avgångselever och finns tillgänglig i tid till pressvisningen.

Gästcurator för årets elevutställning i Umeå är Joa Ljungberg. Hon har tidigare arbetat på Moderna Museet och jobbar i dag som projektledare vid Statens konstråd.