"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Jane & Louise Wilson / Videoinstallationer

2004-06-06 till 2004-08-29

Tvillingsystrarna Jane och Louise Wilson (födda 1967 i Newcastle, England) arbetar med videoinstallationer och fotografier. I sina arbeten utforskar de förhållandet mellan människor och det arkitektoniska rummet – i synnerhet rum som är dolda, hemliga eller glömda av någon anledning.

Under sommaren visar Bildmuseet videoinstallationen Monument Apollo Pavillion, Peter Lee (2003) som är systrarnas senaste verk. Det är en filminstallation på fyra skärmar vars utgångspunkt är betongpaviljongen Apollo som 1958 konstruerades i Newcastleförorten Peter Lee av konstnären Victor Pasmore.

Verket undersöker den återskapandeprocess som tidigare industriområden i nordöstra England har genomgått med hjälp av arkitektur och stadsplanering. Verket är producerat av konstcentret Baltic i Gateshead, England i samarbete med Film & Video Umbrella.

I presentationen på Bildmuseet ingår även filminstallationen Normapaths från 1995. Verket består av två projektioner och utspelas i en ruffig lagerlokal där ett antal kvinnor (inklusive konstnärerna själva) slåss, går genom eld, kastar sig genom väggar och utför olika stunttricks. Stämningen är både aggressiv och drömlik, inspirerad av 1960-talsserier som The Avengers och 1980-talets gangsterfilmer som New Jack City.

Visual Community Network

Utställningen ingår i projektet Visual Community Network, som bygger på ett samarbete mellan konsthallar/museer i fem länder och innehåller nätverksarbete, professionellt utbyte och utveckling. Konkreta resultat blir utställningar, artist-in-residenceprogram (gästkonstnärer), pedagogisk verksamhet, workshops, seminarier samt publikationer i olika medier.

I Visual Community Network ingår, förutom Bildmuseet, Baltic The Centre for Contemporary Art i Gateshead, England; Bergen Kunstmuseum i Norge; Nederlands fotomuseum i Rotterdam samt Porin Taidemuseo i Pori, Finland.

Visual Community Network finansieras genom EU Culture 2000-programmet.