"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/4: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Lars Pirak / Den som går runt renhjorden

2003-11-09 till 2004-01-25

I samband med att slöjdaren och konstnären Lars Pirak utnämns till hedersdoktor vid Umeå universitets årshögtid 2003 öppnar Bildmuseet hans separatutställning Den som går runt renhjorden. – Alla tider och människor behöver sina berättare, den som betraktar, den som ser. Pirak betyder: den som går runt renhjorden, berättar hans dotter konstnären Katarina Pirak Sikku som också medverkar i utställningen.

Lars Pirak föddes 1932 vid fjällsjön Karats i Tuorpons sameby, åtta mil från Jokkmokk. Han är en framstående samisk personlighet, slöjdare och konstnär med internationell ryktbarhet. Hans konst är klassisk och visuellt stark med tydliga inbrytningar av ett nutida konstnärligt egensinne.

Utställningen Den som går runt renhjorden visar utsnitt ur Piraks konstnärsskap, från ungdomstiden under 1940-talet fram till idag. Lars Pirak är en formförnyare inom samisk bildkultur och arbetar medvetet med förenklingar för att signalera dess historia. Det gäller inte minst för hans stora produktion av duodji, sameslöjd. I de teckningar och skisser som presenteras i utställningen träder en delvis annan sida av konstnärskapet fram, eftertänksamt och sökande.

I dialog med verk av konstnären Katarina Pirak Sikku uppstår ett samtal i skissform på Bildmuseets väggar. Den berättelse som växer fram speglar en mångfasetterad konstnär och personlighet: den förtroliga och privata Lars Pirak men också den orädda debattören.
Lars Pirak var en av de första och mest mångsidiga förnyarna av det samiska hantverket. Sitt genombrott fick han med knivar, kåsor och andra föremål snidade i trä och renhorn. Hans saltkarsripor i horn, med ströskedens skaft som en bred fågelstjärt, har till exempel rönt stor uppmärksamhet.

Sedan 1950 har Piraks konst visats runt om i Sverige men också internationellt, som vid världsutställningen i New York samt i Canberra, Basel, Helsingfors och Tokyo. Hans verk finns bland annat representerade vid Nordiska museet, Stockholm; Nationalmuseum, Stockholm; The Museum of Indian Art, New York; The Etnographical Collections of Chicago; The British Museum, London; The Ethnographical Museum of Tokyo; The Ethnographical Museum of Mexico; The Museum of Washington; The Museum of Sydney och The Panchgani Cultural Center of India.

Utställningen visas i samarbete med CeSam, Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet.