"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Emil Heilborn / Fotografi 1922 -1948

2003-11-09 till 2004-01-25

Emil Heilborn var reklamfotografen vars bilder kännetecknas av hög konstnärlig integritet. Bildmuseet visar nu ett hundratal fotografier från perioden 1922-1948. Hans nyskapande och modernistiska bilder uppmärksammades tidigt internationellt, och idag räknas hans namn in bland de viktigaste i svensk fotografihistoria.

Emil Heilborn (1900-2003) var under 1930-talet en av Sveriges främsta industri- och reklamfotografer. I en rak och effektiv stil, med utgångspunkt i konstriktningen ”den nya sakligheten”, skildrade Emil Heilborn tidens teknologi: maskinerna, stålet, det löpande bandet, bilarna, flygplanen, elektriciteten.

Hans bilder rymmer spänning och dramatik i form och komposition, ofta med överraskande bildvinklar, djärva beskärningar och fokusering på detaljer. Tonläget är färgat av mellankrigstidens optimism och framtidstro. I utställningen visas ett 100-tal fotografier, varav största delen är ”vintage prints”, det vill säga kopior som fotografen själv tagit fram.

Bland Heilborns kunder fanns storföretagen Sandvikens Jernverk, Electrolux, LKAB och AGA. Han gjorde också reklambilder åt Barnängen, Falu-Ättika och Läkerol men är för allmänheten kanske mest känd för några av sina friare fotografier, t ex Hundutställning (1934) och Soldyrkaren (1938).

Under 1940-talet övergick Emil Heilborn allt mer till film. Han gjorde arbeten för den svenska industrin, dokumenterade under en sexårsperiod Arlandabygget och filmade också för Nordiska Museet.

Utställningen som har producerats av Bildens Hus i Sundsvall, visades våren 2003 i Sankt Petersburg. Bildmuseet visar utställningen för första gången i Sverige.

Till utställningen finns också en nyutkommen bok med ett rikt bildmaterial och texter av bland andra Emil Heilborn själv, och Jan-Erik Lundström, chef för BildMuseet i Umeå. I boken finns också en intervju med Emil Heilborn av Hasse Persson, chef för Hasselblads Center i Göteborg. Boken är utgiven av Bildens Hus.