"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Aernout Mik / Videoarbeten

2003-11-09 till 2004-01-25

Aernout Mik (1962) är en av samtidens ledande konstnärer, en förnyare av videokonsten och en subtil och skarpsynt utforskare av människans tillvaro och beteende. Bildmuseet presenterar Aernout Miks konstnärskap med tre större videoverk som tidigare inte visats för svensk publik: Reversal Room (2001), Middlemen (2001) och Park (2002).

Miks gåtfulla och dramatiska videoverk är noggrant konstruerade iscensättningar av sociala situationer. Där utgångspunkten är vardaglig och allmängiltig, omkullkastar Miks arbeten förväntningarna och varje invand ordning ifrågasätts. Den tillvaro som Mik skildrar genomkorsas av absurditeter och oförklarliga händelser. Människor går omkring i dvalliknande tillstånd, drömmande och väntande – till synes oberörda eller icke kontaktbara. Aernout Mik har ett skarpt öga för det omöjliga och ofullkomliga i mänskliga relationer. I verk efter verk prövar han samspelet mellan människan och hennes omgivning i vilken hotet om katastrof ständigt är närvarande.

Aernout Mik är också en av de konstnärer som har utvecklat den rörliga bilden och expanderat videokonstens repertoar. Han har konsekvent tänjt gränserna för såväl teknik som gestaltning, gärna i allians med andra konstnärliga tekniker som installation, performance och arkitektur. Hans berättarteknik är både enkel och suggestiv med sekvenser som är mer skildringar av tillstånd, udda och aviga belägenheter än kompletta historier.

Aernout Mik bor och arbetar i Amsterdam och representerade Nederländerna 1997 på biennalen i Venedig. Han deltog med verket Three are Laughing, Four are Crying i utställningen Socialismer som Bildmuseet producerade för Stockholm Art Fair år 2000.

Tack till Mondriaan Foundation, Amsterdam och Galleri Carlier Gebauer, Berlin.

Reversal Room

Reversal Room (2001) är Aernout Miks hittills mest komplexa verk. Via fem simultana projektioner, presenterade i en femhörnig arkitektur, förmedlas i långa loopade tagningar märkliga händelser som utspelar sig i ett restaurangkök respektive matsal. Köket hemsöks av efterhängsna sömngångare som leker följa john med kökspersonalen. I matsalen utbryter ett oförklarligt slagsmål om och om igen. Till dessa scener ges inga ledtrådar eller förklaringar.

Middlemen

I Middlemen (2001) återges ett nedskräpat och övergivet börsgolv. Den normalt febrila verksamheten på börsen har upphört, datorerna har slocknat. Några mäklare springer förvirrat i hög fart genom rummet, andra sitter paralyserade. Ingenting händer egentligen, inga förändringar sker; kameran irrar fram och tillbaka, ut och in ur detta rum.

Park

Park (2002) visar en grupp människor och några hundar som har samlats runt ett träd i en park. Några sitter på marken och samtalar, medan några ihärdigt hoppar upp och ner, någon läser tidningen. De flesta verkar omedvetna om sin omgivning. Verket är glasklart och gåtfullt: Varför har dessa människor samlats? Situationen är skapad men ändå på något sätt obegriplig och dunkelt obehaglig.