"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Johanna Billing / Where She is at

2002-05-26 till 2002-09-01

Konstnären Johanna Billing (född 1973) visar videoinstallationen Where She is at och en presentation av Make it happen – on tour på Bildmuseet under sommaren. Billing är en del av den s.k. alternativa konstscenen och ena halvan av Make it Happen, ett skivbolag men också en plattform för att komponera och testa olika konstnärliga uttryckslinjer.

Videoinstallationen Where She is at visar på tveksamheten och modet inför att göra val, att våga ta ytterligare steg eller… låta bli. En ung kvinna står överst i ett hopptorn, tvekar men går ändå fram till kanten. Hon vacklar i sitt beslut att våga sig ut, ta ett hopp rakt ut i naturen. Videon handlar också om en ung människas krav på och möjligheter till egna val, om det sociala trycket från omgivningen på den egna individen. Vad är det förväntade och vad är det inte? Verket är inspelat på havsbadet och fritidsanläggningen Ingierstrand strax utanför Oslo.

I en monitorstation visas också Make it happen – on tour, en video om en bussturné i Norden med både musiker och konstnärer inblandade. Verket är ett tydligt exempel på en tidsanda och en form som många unga konstnärer idag använder sig av. Man blandar olika uttrycksformer och lägger dessa konstpresentationer utanför eller parallellt med institutionernas ofta mera traditionella former för mötet med konstverket. Ett sätt att betona flöden, undersöka sociala skeenden och inte minst ta saken i egna händer.

På Bildmuseet kan besökaren ta del av Johanna Billings konstverk Where She is at, men kanske framför allt upptäcka en arbetsmetod, ett sätt att närma sig en konstnärlig praktik som i Johanna Billing fått en tydlig representant. En representant för en befriande ”gör det själv tillsammans med andra-mentalitet” men också ett sätt att behålla kontroll över sitt verk.

Where She is at producerades i samarbete med Moderna Museet projekt och Oslo konsthall.