"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Borg Mesch / En fotografpionjär i norr

2002-05-26 till 2002-09-01

Fotografen Emil Ragnar Borg Mesch (1869-1956) är främst känd för sina skildringar av den unika nybyggarsituationen i Kiruna vid förra sekelskiftet. Hans bilder dokumenterar det moderna samhällsbyggets framväxt på många plan; inte minst genom porträtten av olika sociala grupper såsom rallare, gruvarbetare, samer och företagsstyrelser.

Även Kirunas föränderliga omgivningar intresserade Mesch, och han fångade lyhört både den tidiga urbaniseringens aura av utopi och fjällvärldens oexploaterade landskap. Mesch föddes i Sundsvall och var verksam i Landskrona och Gävle innan han bosatte sig i Kiruna 1899. Av samtiden ansågs han vara en äventyrlig och driftig person och redan under sin levnad var han föremål för en hel del mytbildning. Förutom talrika resor i Sverige vistades han även under en tid i USA och räknas också som en av Sveriges första alpinister.

Utställningen består av cirka 100 bilder. Förutom nykopiering från fotografens originalplåtar visas även för första gången en större samling originalkopior av Borg Mesch, s k vintageprintar. Utställningen produceras av Kiruna Bildarkiv och Bildens Hus i samarbete med Bildmuseet i Umeå. En utställningsturné planeras, där visningsorterna innefattar bl a Nice och Göteborg.