"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Annika Larsson / Videoinstallationer

2002-09-15 till 2002-10-13

Bildmuseet presenterar en utställning med två nya videoinstallationer av Annika Larsson. I sina arbeten undersöker hon med ett koncentrerat och grafiskt formspråk maktens och manlighetens konventioner, spel och ritualer. Men det finns också en medvetenhet om den enskildes ambivalens och utsatthet, och en stark fascination för den perfekta och konstgjorda ytan.

Poliisi (17 min, 2002) skildrar en suggestiv nattlig scen på ett stort utrymt torg, där en man i jockeyliknande dräkt konfronteras med tre män i polisuniform, utrustade med skottsäkra västar, plexiglassköldar och hjälmar. Trots de yttre attributens signaler om våld, skydd och handling förblir karaktärernas inbördes förhållanden och motiv gåtfulla och svårdefinierade. Soundtracket av Tobias Bernstrup är kyligt och hypnotiskt.

Bend, Part II (13 min, 2002) är delvis datoranimerad, och visar en ensam mans långsamma och utstuderade session framför en datorskärm. Mannen tycks ha låst sig i ett handlingslöst tillstånd, hårt styrt och väldefinierat. Verkets soundtrack förmedlar en organisk och kroppslig känsla, medan situationens täthet och detaljer är kliniska och slutna.

Poliisi och Bend, Part II visas i Sverige för första gången.

Annika Larsson (f 1972) bor och arbetar i New York, USA. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2000 och har sedan dess haft separatutställningar i bl a Genève, New York och London.