"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Transfer

2001-11-25 till 2002-02-24

Pia Arke, Anneè Olofsson, Oladélé Bamgboyé, Carlos Capelan, Adrian Paci, FA+ (Ingrid Falk/Gustavo Aguerre), Sanna Sarva, Jårg Geismar, Fazal Sheikh, Simryn Gill, Lena Stenberg, Jamelie Hassan, Barthélémy Toguo

Transfer för samman tretton konstnärer. Utställningens verk är tematiskt varierade och de flesta av nutidskonstens medier finns representerade. Men gemensamt är att alla verk på något sätt tar sin utgångspunkt i den dramatiska förändring som exilen, flytten eller uppbrottet är i en människas liv.

Bilden av exilen präglas ofta av hemlängtan, drömmen om återkomsten, kampen mot glömska och avstånd. Upplevelserna i exil lyfter fram förlusten av ett hem samt förvirring, saknad och hemlöshet i det nya. Men exilen är också en verklig plats, ett nytt hem, en ort där självet rekonstrueras och, framförallt, förvandlas.

Över kontinenterna strömmar människor i stora böljande rörelser, ofrivilligt och frivilligt, av tvång eller av drömmen om en annan värld. I dessa rörelser deltar konsten. I dessa processer formeras konstens bilder av nuets stora frågor: Var? Vem? Vart?

Konstverken i denna grupputställning gestaltas och uttalas i alla den samtida konstens språk; fotografi, måleri, installationer, video. Tematiskt rör de sig mellan en somalisk kvinnas asylerfarenheter i Holland, resebyrån Schengen Tours erbjudanden till människor i nöd, två arabiska pojkars livsöden kidnappade in i en brittisk adelsfamilj, allegorier över frön och resande och skuggorna från människor vars liv kanske korsat vårt. Och mycket annat.

Transfer är en omarbetad version av utställningen Killing Me Softly sammanställd av Jan-Erik Lundström och producerad av Bildmuseet, som visades på den första Tirana-biennalen i Albanien, hösten 2001.