"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Adrian Paci / Albanska berättelser

2001-02-25 till 2001-05-01

Den albanske konstnären Adrian Pacis filmer och skulpturer är djupt personliga vittnesmål om aktuella och brännande frågor. Hans utställning på Bildmuseet tar avstamp i konstnärens egna erfarenheter av massflykten från Albanien till Italien och dess konsekvenser. Det är starka och berörande verk om identitet, rotlöshet och gränser.

Water Wall är ett nytt verk skapat för Bildmuseet. Det består av en videofilm projicerad på en 4 x 3 meter stor vägg av vita plastdunkar, fyllda med vatten från Adriatiska havet. Filmen visar hur konstnären, som befinner sig på en motorbåt, fyller dessa plastdunkar med vatten från Otranto-sundet som skiljer Albanien och Italien. Aktionen tilldrar sig den italienska polisens intresse.

I filmverket Albanska berättelser berättar en liten flicka historier i sagans form om nutida övergrepp och förtryck. Den korta filmen har inslag av både saga och dokumentär.

Videoinstallationen Apparizione består av två filmer projicerade på vägg mitt emot varandra. Verket gestaltar ett verkligt och fiktivt samspel mellan konstnärens treåriga dotter och hennes släktingar. Den ena filmen visar dottern som befinner sig i exil i Milano. Hon sjunger en första versen i en barnvisa, och den andra filmen visar hur släktingarna som är kvar i Tirana svarar med att sjunga nästa vers.

Adrian Paci (f. 1969) bor och arbetar i Milano. Han var IASPIS-stipendiat i Umeå under februari 2001.