Den albanske konstnären Adrian Pacis filmer och skulpturer är djupt personliga vittnesmål om aktuella och brännande frågor. Verken på Bildmuseet tar sitt avstamp i konstnärens egna erfarenheter av massflykten från Albanien till Italien och dess konsekvenser - starka och berörande verk om identitet, rotlöshet och gränser.
Water Wall är ett nytt verk färdigställt för utställningen på Bildmuseet. Det består av en videofilm projicerad på en 4 x 3 meter stor vägg av vita plastdunkar fyllda med vatten från Adriatiska havet. Filmen visar hur konstnären som befinner sig på en motorbåt fyller dessa plastdunkar med vatten från Otranto-sundet som skiljer Albanien och Italien, och hur aktionen tilldrar sig den italienska polisens intresse.
I verket Albanska berättelser berättar en liten flicka historier i sagoform om nutida övergrepp och förtryck. Den korta filmen har inslag av både saga och dokumentär.
Videoinstallationen Apparizione består av två filmer projicerade på vägg mitt emot varandra. Arbetet gestaltar ett verkligt och fiktivt samspel mellan Pacis treåriga dotter och hennes släktingar. Den ena filmen visar dottern som befinner sig i exil i Milano. Hon sjunger en första versen i en barnvisa, och den andra filmen visar sedan hur släktingarna som är kvar i Tirana svarar med att sjunga nästa vers.
Adrian Paci (född 1969) bor och arbetar i Milano. Han är IASPIS-stipendiat i Umeå under februari 2001.