"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet 24/7: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Den rörliga bildens århundrade

2000-09-16 till 2000-11-12

En utställningen om filmens och televisionens genomslagskraft som visar hur de rörliga bilderna, kanske mer än någon annan företeelse, har präglat människan och samhället under de senaste hundra åren.

Den rörliga bildens århundrade invigs - mitt under Umeå Internationella Filmfestival - lördagen den 16 september kl 13.00 av Åse Kleveland, vd för Svenska Filminstitutet, och Mats Widbom, utställningschef, Riksutställningar

Utställningen är producerad av Svenska Filminstitutet och Riksutställningar med stöd av Sveriges Television och hade sin premiär under Göteborgs Filmfestival i januari 2000.

I 12 specialbyggda moduler presenteras texter, foton och diagram. De interaktiva stationerna, där korta filmsekvenser spelas upp, tar fasta på olika teman kring film och television, både historiskt och i samtiden. Exempel på teman är politisk propaganda, reklam, raserade tabun, biografdöden, data animation och TV-favoriter. I inbyggda montrar visas även filmkameror, mikrofoner, lampor och andra föremål som på olika sätt anknyter till TV- och filmhistorien.

Filmer och föreläsningar

Under Umeå Internationella Filmfestival visas filmserien 15 by 15 i Västerbottens museums biograflokal Bio Abelli.

I samarbete med flera institutioner och föreningar arrangerar Bildmuseet en föreläsningsserie samt filmserien Film om film i Bio Abelli. Se separat program.