"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

S.M.A.K. / Konst från Stedelijk

1999-01-17 till 1999-03-14

Under perioden 17 januari - 14 mars 1999 visas över 50 konstverk från Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K) i Gent, Belgien. Utställningen upptar fyra av Bildmuseets utställningshallar på entréplanet och delar av nedre planet.

Utställningen fokuserar på internationell konst från sent 50-tal fram till idag. Verk av 40 konstnärer ingår, bland annat: Marina Abramovic´, Francis Bacon, Marcel Broodthaers, Joseph Beuys, Marlene Dumas, Lucio Fontana, Mike Kelley, René Magritte, Juan Muñoz, Panamarenko, Gerhard Richter, Thomas Schütte och Andy Warhol.

S.M.A.K har en av Europas främsta samlingar av nutida konst. Verken i denna utställning har aldrig tidigare visats i Sverige. Kollektionen kompletterar de internationella museisamlingar som finns i Sverige idag, bland annat
genom sin fokusering på europeiska konstnärer. Eftersom museet i Gent just i år är stängt för ombyggnad är detta ett unikt tillfälle för den svenska publiken att möta denna konst.

Kontakterna mellan Gent och Umeå har pågått under några år. Jan Hoet, chef för museet i Gent har två år i rad varit curator för Konsthögskolans avgångselevutställningar visade just på Bildmuseet. Han har också instiftat ett resestipendium till Gent som varje år delas ut till en avgångselev från Konsthögskolan i Umeå.

Jan Hoet har sedan många år ett högt anseende inom konstvärlden, bland mycket annat känd som curator för Dokumenta IX i Kassel 1992. Han tar stor personlig del i planeringen av denna utställning, som tillkommit på
gemensamt initiativ mellan honom och Bildmuseet.

I anslutning till S.M.A.K kommer vi att ha programverksamhet på tisdagar i form av föreläsningar med bl.a Roland Spolander, professor i konstvetenskap, Umeå, David Elliott, chef för Moderna Museet samt den belgiske konstnären Luc Tuymans som presenterar sitt konstnärskap.