"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Karl Holmqvist / CD-rom

1999-06-06 till 1999-10-31

1999 fick konstnären Karl Holmqvist i uppdrag av Bildmuseet att välja ut ett antal digitala verk som visade på CD-romteknikens uttrycksmöjligheter. Sammanställningen visades i en surfmöbel som Holmqvist designat för ändamålet.

Med laserskivor som CD-rom hade datoranvändning och programutveckling tagit fart under 1990-talet. Man kunde lagra och sprida digital information i form av musik, film, spel, men också konst. CD-romens möjligheter att kombinera bild, text och ljud gav uppslag till nyskapande uttrycksformer för konstnärer.

Bland cd-romverken som visades fanns Karl Holmqvists egen produktion 
21 Poems tillsammans med specialbeställda produktioner av Christine Ödlund och Peter Geschwind, en hel liten skärmverkstad av Gratis design och bilder från projektet Minus Porn av Palle Torsson. Dessa samsades med två ambitiösa produktioner om samtida designklassiker och resor i rymden, den finstämda och lite hemliga Residence: Color av Dominique Gonzalez-Foerster med olika rumsinteriörer samt ett cd-romverk av konstnärsduon Gilbert och George, lite mer slamrigt och rakt på sak. Vidare presenterades en monografi om den surrealistiske konstnären René Magritte samt Stockholm Syndrome,
en cd-romutställning med 14 olika konstnärer sammanställd av Måns Wrange. Konstnären Maria Lindberg hade lånat in den nya cd-romtelefonkatalogen från Telia som ett eget verk.