"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Hannah Wilke / En retrospektiv

1999-03-21 till 1999-05-16

Den amerikanska konstnären Hannah Wilke (1940-1993) ägnas här sin första större presentation i Sverige. Det är en omfattande retrospektiv utställning som producerats av Helsingfors stads konstmuseum och som inbegriper verk från mitten av 1950-talet ända fram till Wilkes död.

Hannah Wilke rörde sig rastlöst och obehindrat mellan en rad olika medier och hon utvecklade ett starkt personligt uttryck med utgångspunkt i den egna kroppen. Främst intresserade hon sig för frågor kring identitet, sexualitet och utsatthet och hennes fotografiska arbeten, alltid med en djupt självbiografisk förankring, rymmer på en gång både manierade poser och hänsynslös uppriktighet. Nakenheten i dessa bilder är ett slags kommunikativt tillstånd, både intimt och provocerande, ironiskt och allvarligt.

Wilke drabbades 1987 av cancer och detta kom att i hög grad prägla hennes skapande. I serien Intra-Venus som tillkom under sjukdomstiden poserar hon svullen och tunnhårig efter medicinsk behandling. Fotografierna är i färg, uppdragna i stort format och visar Wilkes nakna kropp rakt framifrån med oläkta operationssår och medicinska attribut. Trots att det i dessa bilder finns en oerhörd känslomässig laddning finns där ingen uppgivenhet, ingen misströstan, inte ens något vädjande.

Hannah Wilkes konstnärskap är rikt, mångfacetterat och märkligt och hon arbetade med vitt skilda medier såsom performance, måleri, fotografi, skulptur och video. Med mod och integritet uppehåller hon sig vid ämnen som erotik, skönhet, narcissism, kvinnlig representation, sjukdom, sårbarhet och död på ett sådant vis att det allmängiltiga och djupt personliga smälter samman och förenas.

Till utställningen finns också en katalog med texter av Laura Cottingham, Alfred M. Fischer och Saundra Goldman.