Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Inför ert besök

Besöksadress

Bildmuseet
Östra strandgatan 30 B
903 33 Umeå

Hitta hit

Gå in från Östra Strandgatan mellan Designhögskolan och Arkitekthögskolan; då ser ni Bildmuseets huvudentré rakt framför er. Anmäl er hos museivärden i receptionen.

Lokalbussar nr 1, 5, 8 och 9 stannar vid hållplats Östra Strandgatan. Skolor och förskolor kan också boka Kulturbussen gratis via Umeå kommuns hemsida.

Bokade skolprogram

Ni som bokat ett skolprogram eller visning kommer att träffa någon av konstpedagogerna Denise Mångsén och Karin Jonsson. Under Bildmuseets öppettider träffas vi vid receptionen på plan 1. Har ni en bokad tid innan vi öppnar kl. 10 så sker samlingen intill vårt kapprum på plan 0, som ni då når via utomhustrappan ner framför Bildmuseets huvudentré. Kom gärna några minuter i förväg för att hänga av er ytterkläder och väskor i de låsbara skåpen.

Det finns möjlighet att äta medtaget fika i anslutning till besöket. Meddela oss gärna i förväg om gruppen behöver en fikapaus under skolprogrammet. Vill ni komma i kontakt med oss eller behöver avboka med kort varsel, ring Denise 072-503 98 08 eller Karin 072-503 98 09

Ansvar för gruppen

Om ni har bokat ett skolprogram så kommer en konstpedagog att ta hand om er vid besöket, men tänk på att skolans pedagoger alltid ansvarar för gruppen. Besöker ni Bildmuseet på egen hand så rekommenderar vi att elevgrupper upp till högstadiet går tillsammans med lärare.

Museivärdar

Under ert besök på Bildmuseet kommer ni att träffa museivärdar i receptionen och i utställningarna. Vänd er gärna till dem om ni har frågor om konstverk, utställningar, program eller vill lämna tips och synpunkter.

Kapprum, toaletter och låsbara skåp

Bildmuseets kapprum och toaletter finns på plan 0, dvs våningen under receptionen där även restaurang Hansson & Hammar finns. I kapprummet finns låsbara skåp och hängare för kläder. Eftersom de lätt kan stöta till konstverken får inte ryggsäckar, större väskor, paraplyer etc. tas med upp i utställningssalarna.

Skolmaterial

Om ni går på egen hand i Bildmuseet så finns det möjlighet att låna skrivunderlag och pennor. Väggar, golv och skulptursocklar får inte användas som skrivunderlag eftersom det blir märken. Använd endast blyertspennor i utställningssalarna om eleverna behöver teckna eller anteckna.

Var försiktig i salarna

För att inte riskera spill på konstverk får man inte dricka eller äta i utställningarna. Rör er lugnt i salarna. Visa hänsyn till andra besökare och pågående visningar. Låna gärna de hopfällbara svarta pallarna som finns i museet, men bär dem försiktigt så konsten omkring inte skadas. Kom ihåg att lämna tillbaka pallen på ställningen.

Varför får man inte röra konsten?

Det är inte tillåtet att röra vid konstverken. Att försiktigt ta på något verk innebär stora skador genom att saltet och fettet på fingrarna orsakar märken på alla material. Konstverken ska bevaras för kommande generationer av museibesökare.

Var kan vi äta matsäck?

Det går bra att äta matsäck eller frukt i restaurang Hansson och Hammar på plan 0. Mellan kl.12-13 är det lunchrusning och det kan vara svårt att hitta sittplatser, så undvik helst denna tid.

Kom ihåg att lämna platsen i gott skick. Ingen förtäring är tillåten i utställningarna.

Fotografering

För vissa utställningar gäller fotoförbud. Fråga museivärdarna om vad som gäller.

För ytterligare frågor och information

Lisa Lundström
Museiintendent för pedagogik
090-7867012, lisa.lundstrom@umu.se

Denise Mångsén
Konstpedagog
072-503 98 08, denise.mangsen@umu.se

Karin Jonsson
Konstpedagog
072-503 98 09, karin.e.jonsson@umu.se