"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Vernissage / Årets svenska bilderbok

lör
19
mar
Tid Lördag 19 mars, 2022 kl. 14:00 - 15:00
Plats Bildmuseet

Vernissage av Årets svenska bilderbok / Vitvivan och Gullsippan på Bildmuseet.

Bokens författare och bildsättare Pija Lindenbaum finns på plats och presenterar sin bok i samtal med museiintendent Lisa Lundström.

Varmt välkomna!

Vitvivan och Gullsippan:
Vissa tittar på moln medan andra bär sten. Vissa leker och lär medan andra passar upp. Och Schäfen har ritat ett streck som inte får överträdas. Pija Lindenbaums Vitvivan och Gullsippan är en berättelse om de stora frågor som alla barn funderar på: Vem får bestämma vad? Vad är rättvist?

Utställningen på Bildmuseet visar originalbilderna och skisser till boken och i utställningen kan du även höra henne berätta om hur boken kom till.

Under helgen håller även Bildverkstaden öppet med bilderbokstema.

Pija Lindenbaum (f. 1955) är en av landets främsta bilderboksskapare. Hon mottar det nationella bilderbokspriset Snöbollen som delas på årets Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Lindenbaum är född och uppvuxen i Sundsvall, och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Sedan slutet av 1970-talet har hon arbetat som illustratör, formgivare och författare och står bakom en mängd prisbelönade bilderbokssuccéer som har översatts till flera språk.

Bakom det nationella bilderbokspriset Snöbollen står Krumelur – föreningen för unga ord i norr i samarbete med Umeå kommun, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet vid Umeå universitet, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival och Svenska Tecknare. Det här är elfte året i rad som utmärkelsen delas ut och den prisade boken presenteras i en utställning på Bildmuseet.

© Illustration ur boken / Vitvivan och Gullsippan courtesy of Pija Lindenbaum

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Vernissage