"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Performance: She Wears Her Nerves on Her Sleeve

lör
14
okt
Tid Lördag 14 oktober, 2023 kl. 12:00 - 17:00
Plats Bildmuseet

Performance: She Wears Her Nerves on Her Sleeve

Irina Laaja, bildkonstnär, Umeå

Irina Laaja ställer frågor om vad en kropp är och kan vara, och om förhållandet mellan “kroppen” och “jaget”. Hennes praktik är både konceptuell och konfessionell, med stort fokus på processen och den egna kroppen.  

Verket She Wears Her Nerves on Her Sleeve är dels ett performanceverk, dels en bärbar skulptur där Irina Laaja har utgått ifrån ett nervöst sammanbrott och hur det skulle se ut om det tagit en egen form. Om vi bar våra nerver på utsidan, vilka färger skulle de då ha? Vilken form, vilken rörelse? Skulpturen är tillverkad av återvunna kläder, som klippts till garn, virkats och sytts ihop till en abstrakt form. Under performanceakten bär hon formen, försöker röra sig i den samtidigt som hon förhåller sig till utställningsrummen och situationer i huset. Det textila verket blir en förlängning av hennes kropp och samtidigt en egen abstrakt form.  

Irina Laaja (f. 1989 i Vasa, Finland) är idag verksam i Malmö men tog sin master vid Konsthögskolan i Umeå 2020. Hennes bakgrund inom modedesign har påverkat hennes konstnärliga praktik. Som del av modeindustrin ställde hon sig kritisk till dess relation till kropp och material och som konstnär har hon ändrat riktning och börjat inkludera kroppen på ett nytt sätt. Laaja arbetar främst med textil och skulptur i blandade material. Ofta med tekniker och metoder förknippade med hantverk eller mönsterkonstruktion och använder gärna återvunna, ekologiska eller på annat sätt miljövänliga material och metoder. Virkning förekommer ofta i Irina Laajas arbeten och den repetitiva, monotona arbetsprocessen intresserar henne. 

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Performance