"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Kortfilmsdagen på Bildmuseet

ons
21
dec
Tid Onsdag 21 december, 2022 kl. 12:00 - 14:30
Plats Bildmuseet

Kortfilm på årets kortaste dag – animationer, dokumentärer, spelfilmer och allt där emellan. Drop-in med fri entré.
Kortfilmsdagen genomförs med stöd av Svenska Filminstitutet och Folkets Bio. Konceptet startade i Frankrike och finns i dag i över 20 länder på norra halvklotet. I Sverige startade Kortfilmsdagen 2014. Det här är första året som Bildmuseet är med.
Välkommen!
__________________________________
KORTFILMSDAGEN PÅ BILDMUSEET
21 DECEMEBER
12.00-14.30 (DROP-IN)
FRI ENTRÉ
VI BJUDER PÅ JULFIKA
__________________________________

Mormor, Hitler och jag

Regi: Carl Johan De Geer

2001 / 14 min

Carl Johan De Geer bodde som barn i ett par år hos sin mormor, som var övertygad nazist även efter andra världskriget. Långt senare, efter hennes död, har han kommit att fundera över vad det var hos nazismen och Hitler som kunde attrahera mormor.

Jag minns Lena Svedberg

Regi: Carl Johan De Geer

2000 / 7 min

”Lena Svedberg liknade ingen annan. Lena Svedberg blev bara 26 år gammal. För mig både ett porträtt av en konstnär och en vän som tog sitt liv 1972 och ett återupprättande av det numera misstänkliggjorda dokumentärfotografiets autenticitet.” – Carl Johan De Geer.

Majn Harts Gehert Tsum Tatn

Regi: Brita Landoff

1999 / 5 min

My heart belongs to daddy – samma gamla kärlekssång. Fast nu är det Basia Frydman som sjunger den på jiddisch ackompanjerad av sina gojmusiker hemma i Kjell Westlings vardagsrum. Och Tate, det är Basias härliga gamla pappa Simon, i frisörsalongen.

Sanningen om nya Anna Susanna

Regi: Stig Björkman

1967 / 20 min

Evabritt Strandberg är Anna Susanna vild och lite galen, och klädd i det allra senaste dammodet från Mahjong och NK:s dammode. En berättarröst ställer frågor om den mystiska Anna Susanna, som förbereder en middag för två (titta efter Sven Wollter i en biroll) och har något mystiskt i kikaren.

Hängivelsen

Regi: Ingrid Thulin

1965 / 10 min

En utslagen, tyrannisk regissör (Allan Edvall) väcks till liv halvvägs genom en snarkning – hörde han rätt? Vad det ”hänger mig” hon sa?. I sin 10-minuter-långa satir hinner Ingrid Thulin locka fram flera skratt, även om den säkert inspirerats av hennes egna erfarenheter som skådespelare.

Tre danser

Regi: Alf Sjöberg & Gerd Osten

1946 / 15 min

Svensk modern dans med kvinnor i fokus. Först ut Birgit Åkesson i Fruktbarhet i regi av Alf Sjöberg. Sedan Birgit Cullberg i Antonius och Cleopatra och Topsy Håkansson i Zigenardans, båda i regi av Gerd Osten. Denna film restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2018.

Svonni vs Skatteverket

Regi: Maria Fredriksson

2020 / 4.30 min

Samiska Ida-Maria kämpar mot de svenska myndigheterna för rätten att göra ett skatteavdrag på 3 000 kr för inköp av en hund. Ska de svenska betongskallarna förstå att hunden är ett verktyg, typ som en skoter? Eller ska ännu en same tvingas böja sig för den svenska överheten?

Sori Toni

Regi: Lina Puranen

2020 / 4.30 min

Toni är 16 år och bor i en trång lägenhet med sin familj. Hon har två småsyskon och hemma är det ofta kaos, stök och hög ljudvolym. Toni längtar innerligt efter att få hänga med sina vänner och flyr därför hon ofta in i chattgruppens gemenskap, men det är inte alltid den flykten räcker till…

Sarri Ja Sanna

Regi: Julia Qvarnström

2020 / 4.30 min

Sarri och Sanna har varit bästa vänner hela sina liv. I detta kärleksfulla porträtt följer vi med när de bakar joulutorttu och minns sin uppväxt som att vara varken svensk eller finsk, men ändå både och. En sprudlande kortdokumentär där skrattet möter allvaret.

Badjelánnda

Regi: Jimmy Sundin & Jonah Senften

2020 / 4.30 min

Nästan dagligen rapporterar media om de accelererande klimatförändringarna. Årstiderna förskjuts, vintrarna blir varmare och somrarna längre. Poetiskt och visuellt belyser filmen marken och naturens värde genom tankar hos den som nyttjar marken dagligen

Gräset är alltid grönare

Regi: Sanna Kalla

2020 / 4.30 min

Två ungdomar sitter på ett kafé i Stockholm och pratar om platser i världen som är större och bättre. Många flyttar från Tornedalen i tron om att få leva ett mer händelserikt liv. Det är så lätt att aldrig känna sig nöjd och alltid drömma om något större. Men är gräset alltid grönare?

Noratanten

Regi: Ninja Strååt

2018 / 4,5 min

Sabine föddes i Nazityskland och trodde aldrig att hon skulle behöva uppleva nazister marschera på svenska gator. Nu när hon ser att det händer kan hon inte göra något annat än att engagera sig för ett öppnare samhälle. Hennes budskap är tydligt: ”kärlek är miljoner gånger starkare än hat”. I Noratanten får vi möta en inspirerande kvinna som med sin lekfullhet och sitt engagemang får oss att förstå vikten av att höja sin röst.

Stamnätet

Regi: Clara Bodén

2018 / 4,5 min

Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.

Waryaa

Regi: Salad Hilowle

2018 / 4,5 min

Den svensk-somaliska mannens verklighet blir film. I en slags magisk dokurealism utmanas den slentrianbild vi har fått vänja oss vid – allt är somaliernas fel! Men i Waryaa möter vi den närvarande pappan och pojken som drömmer om havet. Waryaa forever!

Aktivisterna

Regi: Joanna Karlberg, Jennifer Norström

2018 / 4,5 min

Zahra, Masoumeh och Mina är tre tonårstjejer som ensamma flytt till Sverige. Tillsammans kämpar de för asylsökande ungdomars rätt till uppehållstillstånd. Men kampen överskuggas av väntan på det egna livsavgörande beskedet – kommer de få stanna i Sverige?

Centrum

Regi: Tuna Özer, Camila-Catalina Fernandez

2018 / 4,5 min

”Det är som ett andra hem, även om folk försöker förstöra det för oss.” Från Forshaga i Värmland till Högdalen utanför Stockholm. I Centrum träffar vi ungdomar från hela Sverige som hänger i sitt lokala centrum. En film om mötesplatser och gäng som vi ofta ser men sällan stannar upp och lyssnar på.

Grannar

Regi: Karin Wegsjö, Nazira Abzalova

2018 / 4,5 min

Jag vet allt om mina grannar! Om de röstar? Nä, det tror jag inte, jag har aldrig gjort det. Spelar det någon roll?” Nazira tar med ett fat piroger och knackar på hos sina grannar. Samtalen i trappuppgången blir många och kretsar kring frågan hur man blir del av det samhälle man lever i. En kort dokumentärfilm av Nazira Abzalova och Karin Wegsjö, 2018.

En plats i Europa

Regi: Cecilia Parsberg, Erik Pause

2018 / 4,5 min

På en undanskymd plats i centrala Stockholm råder ett slags undantagstillstånd. Här bor människor som faller mellan stolarna i EU-systemet. Thomas har i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttor. Nu ska han vräkas. Han håller ett försvarstal för grundläggande mänskliga rättigheter.

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Film