Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12–17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Bildmuseet 40 år / Vad ska vi med konsten till?

fre
29
okt
Tid Fredag 29 oktober till söndag 31 oktober, 2021 kl. 12:00 - 17:00
Plats Online

Jubileumsevent:
Vad ska vi med konsten till?

Bildmuseet fyller 40 år! Som en del av firandet bjuder vi in till ett digitalt forum där konstnärer, curatorer, forskare, författare, musiker, dramatiker och andra inbjudna gäster under tre dagar svarar på frågan: Vad ska vi med konsten till? Du möter bland andra konstnärerna John Akomfrah, Jumana Emil Abboud och Mats Caldeborg; Stina Oscarson, teaterregissör; Maria Lind, kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva; och Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.
Språk: svenska och engelska.

Länk hittar du här

Vilken roll har konsten i en samtid som präglas av klimatförändringar, hot mot demokratier och mänskliga rättigheter och där miljoner människor befinner sig på flykt? Vad är konstens funktion under en pågående pandemi? För att uppmärksamma Bildmuseets 40-årsjubileum bjuder vi in till ett digitalt forum fredag–söndag 29–31 oktober 2021. Där svarar konstnärer, curatorer, forskare, författare, musiker, dramatiker och andra inbjudna gäster på frågan: Vad ska vi med konsten till?

Inför detta jubileumsår har vi haft anledning att tänka på konstens roll i samhället. Covidpandemin har dessutom ställt frågan om dess betydelse på sin spets. Vad ska vi med konsten till när liv står på spel? Har nedstängda konsthallar, museer, teatrar, musikscener och bibliotek några konsekvenser? Har konsten och kulturen någon samhällsbärande funktion, och i så fall vilken?

Ja, varför är konsten nödvändig? Den frågan måste kunna ställas utan att instrumentalisera, förminska eller begränsa. Svaren vi letar efter är inte hur konsten kan användas för att skapa mervärde eller öka en stads attraktivitet, effekter som beräknas i ekonomiska termer. För att kunna hävda dess angelägenhet ur ett mänskligt, existentiellt och filosofiskt perspektiv behöver vi formulera de mer svårdefinierade kvalitativa värden som konsten representerar.

Till Bildmuseets digitala jubileumsforum har vi bjudit in personer som vi tror kan ha något intressant att bidra med i den här diskussionen. Några av dem är konstnärer och curatorer som vi tidigare samarbetat med och som utgör en del av Bildmuseets historia. Vi har också bjudit in andra personer som kan bidra till svaret på denna fråga utifrån sina professionella och personliga erfarenheter. Välkommen att lyssna!

Bildmuseet / 40 år av internationell samtidskonst i Umeå

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Digitalt evenemang