Skip to content
Open today: 12-17
Free admission
Main menu hidden.

Jole Dobe Na (De som inte drunknar)

Jole Dobe Na (Those Who Do Not Drown), 2020
[Jole Dobe Na (De som inte drunknar)]

Film, 64 min

Naeem Mohaiemens nya film Jole Dobe Na (De som inte drunknar) är en drömlik och meditativ berättelse om sorg och saknad. Filmen gestaltar existentiella frågor om liv och död med uppmärksamheten riktad mot dem som blir kvar efter att en närstående gått bort. Hur påverkas de av förlusten, och hur lever en människa vidare i minnen och medvetande? Verkets titel Jole Dobe Na är inspirerad av en traditionell bengalisk folksång där en av raderna lyder: ”De som dör förälskade drunknar inte”.

I filmen får vi följa en man och en kvinna under en obestämd tid och på en obestämd plats. De rör sig genom salarna i ett övergivet sjukhus fångna i en situation präglad av väntan. Lågmält samtalar paret om förväntningar på den medicinska vetenskapen: ”De lovade, vetenskapen kunde klara allt”. Samtidigt formuleras underliggande frågor: När tar den medicinska vården slut? Vad kunde vi ha gjort annorlunda?

Skildrar filmen ett händelseförlopp eller fragmentariska minnesbilder så som de gestaltar sig i den efterlevande mannens medvetande? Kanske befinner vi oss i en slags minnesloop där mannen har återskapat de sista månaderna av sin hustrus liv.

Jole Dobe Na (De som inte drunknar) bygger på Naeem Mohaiemens egna erfarenheter av anhörigas sjukhushusvistelser, möten med vården och den medicinska vårdindustrin. Samtal vid livets slut är svåra. Olika religiösa och existentiella föreställningar färgar samtalet likväl som synen på döden och döendet, konstaterar han. En av karaktärerna i filmen säger: ”Vi kanske väntade oss för mycket av läkarna”.

Filmen återknyter till teman i konstnärens första spelfilm Tripoli Cancelled (2017) där familjen är en plats för smärta och skönhet, arkitekturen en fond för förlorade själar och fiktionen en livsnödvändighet. I Jole Dobe Na tar det gifta paret pauser från de medicinska rutinerna med högläsning ur Syed Mujtaba Alis berättelser om ett kosmopolitiskt Europa mellan de två världskrigen.

Manuset till Jole Dobe Na (De som inte drunknar) var redan färdigställt när covid-19 bröt ut. Naeem Mohaiemen skrev om sitt manus och filmen fick spelas in i ett sjukhus som inte var i bruk, Lohia Hospital i Kolkata. På grund av reserestriktioner gjordes klippningen och färdigställandet av filmen på distans mellan New York, Dhaka och Kolkata under våren 2020.

Jole Dobe Na (De som inte drunknar) skapades på uppdrag av Yokohamatriennalen och Bildmuseet 2020.