Utställningar 2007

2007-01-01 - 2007-12-31

Samtida arabisk bild: Irak

- 21 JANUARI, 2007
Irak står i fokus för Bildmuseets program. I november 2006 startar del tre i projektet Samtida arabisk bild där nya och aktuella arbeten av konstnärer, filmare och journalister som engagerat sig i situationen i Irak presenteras på Bildmuseet.

Lukas Einsele: One Step Beyond - The Mine Revisited

4 FEBRUARI - 22 APRIL, 2007
Bildmuseets stora utställning under våren 2007 handlar om landminor. I projektet One Step Beyond - The Mine Revisited intresserar sig den tyske konstnären Lukas Einsele för denna globala plåga och de människor som skadats av minor i världens fyra mest minerade länder: Afghanistan, Angola, Bosnien-Herzegovina och Kambodja.

USSR in Construction - grafisk form i det tidiga Sovjet

4 FEBRUARI - 22 APRIL, 2007
Mottot "ett nytt samhälle kräver en ny konst" underströk konstnärens starka position i revolutionens Sovjet. Utställningen tittar närmare på ryskt konstnärligt avantgarde och på bildtidningens och bildjournalistikens pionjärtid i Sovjetunionen.

Konsthögskolans avgångsutställningar 2007

5 MAJ - 20 MAJ, 2007
Under titeln Projekt '07 visar 15 nyutexaminerade konstnärer arbeten från sina fem år på konsthögskolan. Måleri, teckning, digitala bilder, fotografi och väggtapeter blandas med ljud- och videoverk.

Skate Culture

3 JUNI - 2 SEPTEMBER, 2007
Skate Culture är en stor utställning om en av vår tids mest uppmärksammade subkulturer. Från småskalig hobby med rötterna i Kaliforniens surfkultur på 1950-talet har skateboarding idag blivit en global miljardindustri som förutom rullbrädor även omfattar kläder, skor, prylar, musik och film

As Serious as Your Life

3 JUNI - 2 SEPTEMBER, 2007
Vad är ett porträtt idag? Hur kan bilder skildra och berätta om en människas liv?
I utställningen As Serious as Your Life visar tre unga konstnärer baserade i London nya fotografiska projekt kring bild och identitet.

Jens Assur: I Can See the World from Here

3 JUNI - 9 SEPTEMBER, 2007
Fotografen Jens Assur har några veckor under det senaste året bott i studentkorridor i Umeå, levt studentliv och tagit del av undervisning, fest och vardag. Ett urval av hans fotografier från Umeå universitet presenteras under sommaren på Bildmuseet i utställningen I Can See the World from Here.

Isaac Julien: True North

16 SEPTEMBER - 11 NOVEMBER, 2007
Sublim skönhet, poetisk politik och filmisk magi samsas i Isaac Juliens videoinstallation True North som inleder höstsäsongen på Bildmuseet. Isaac Julien är en konstnär som till lika stor del skapat nya former för filmiska uttryck och visuellt berättande som sätt att gestalta och iscensätta en identitetspolitik, nyläsningar av historien eller maktfrågor.

Paola Yacoub & Michel Lasserre: Nyhetsbrev, Fuseki

16 SEPTEMBER - 11 NOVEMBER 2007
Paola Yacoub och Michel Lasserres alltsedan 2002 pågående arbete Nyhetsbrev undersöker och kommenterar kunskapsinnehåll och trovärdighet i nyhetsmediernas bild- och textflöde.

Veronica Brovall

16 SEPTEMBER - 11 NOVEMBER, 2007
Associationsrika skulpturer av vardagliga material i monumentala format kännetecknar Veronica Brovalls konstnärskap. Med två skulpturer, Rootfilling 1 och Rootfilling 2 och en serie collage - Essen, Essen, Essen - återvänder Veronica Brovall till Bildmuseet. För fem år sedan var hon en av avgångseleverna i 2002 års examensutställning från Konsthögskolan, Umeå universitet.

Anneke Eussen

16 SEPTEMBER - 11 NOVEMBER, 2007
Med teckningen och skulpturen som instrument skapar och utforskar den holländska konstnären Anneke Eussen ett eget bilduniversum. I hennes utställning på Bildmuseet och hennes första större separatutställning, sätts fokus på teckningen.

Vietprints - Grafiska arbeten från Hanoi

20 OKTOBER - 28 OKTOBER, 2007
I Vietprints presenteras verk i olika grafiska tekniker, av fem vietnamesiska konstnärer som också är lärare vid Hanoi University of Fine Arts: Nguyen Nghia Phuong, Tran Tuyet Mai, Vu Dinh Tuan, Vuong Trong Duc och Nguyen Van Hien. Deras arbeten representerar fem olika konstnärliga uttryck med djupa rötter i en vietnamesisk tradition.

Ursula Biemann

25 NOVEMBER, 2007 - 20 JANUARI, 2008
Ursula Biemanns videoprojekt har visats på internationella utställningar, filmfestivaler och representerats i ett flertal boksammanhang. Nu presenterar Bildmuseet den schweiziska konstnärens första retrospektiva utställning i Sverige. Biemann är också forskare på Institute for Theory of Art and Design HGK i Zürich samt undervisar vid ESBA, Högskolan för konst och design i Geneve.

Game Art

25 NOVEMBER, 2007 - 20 JANUARI, 2008
Dataspel är en av vår tids ledande populärkulturella produkter. Från att ha varit en marginell del av leksaksindustrin är dataspel idag en storindustri som påverkar samhället på flera olika plan. Utställningen Game Art visar hur konstnärer arbetar med dataspelens estetik, kultur och verktyg för att skapa ny konst.

Yod Burrow and the mix-up of Chaste City

25 NOVEMBER, 2007 - 13 JANUARI, 2008
I anslutning till utställningen Game Art visar Dataspelsgruppen, studenter vid Konsthögskolan i Umeå, utvecklingen av spelet Yod Burrow and the mix-up of Chaste City. Spelet som ännu är på produktionsstadiet genom screenshots, skisser, spelexempel och animationer. Dessutom visas Rorschach, ett spel av Jens Andersson med konst av Ida Rödén, en av medlemmarna i Dataspelsgruppen.