Rosa Barba / Outwardly from Earth’s Center

2008-02-03 - 2008-04-27

Kortfilmen "Outwardly from Earth's Center" av den tysk-italienska filmaren och konstnären Rosa Barba kan beskrivas som en dokumentär fantasi, en poetisk skildring av ett fiktivt förlopp som dock har viss verklighetsbakgrund. Filmen visas på Bildmuseet från söndagen 3 februari. Spelplatsen är Gotska Sandön, en ö som de facto rör sig med hastigheten en meter per år, norrut i riktning bort från Gotland. I filmen återges en uthållig öbefolknings mödosamma försök att hejda sin ös drift.

Outwardly from Earth's Center, filmad på 16mm och sedan överförd till video, är en märkvärdig, lite avigt lekfull, stillsamt gåtfull film där Rosa Barba låtit en slags överlevnadsberättelse inspireras av det geologiska faktum att Gotska Sandön - där filmen också är inspelad - rör sig norrut med en dryg meter om året. Utifrån denna omständighet har konstnären skapat en sinnrik och metaforrik fiktion, där filmens huvudrollsinnehavare är ön och ölandskapet och där öns befolkning djärvt och envetet kämpar för att bromsa sin hemös drift.

Berättelsen är fylld av uppslag och omfamnar många perspektiv på öns öde. Experter uttalar sig - en arkeolog, en arkitekt med uppdrag att rädda ön, en arkivarie som lite snällt perverst gottar sig åt brott genom historien, en politiker för vilken öborna är "dom", en fyrvaktare som bekymrar sig om att ön skulle kunna ändra riktning och röra sig mot Ryssland. Samtidigt som en inte särskilt talträngd öbefolkning med olika metoder, i närmast surrealistiska sekvenser, försöker förankra och stoppa sin ö.