Joan Jonas / Reanimation

2013-10-25 - 2013-10-25

Som en del av programmet till utställningen Theatrical Fields framförde Joan Jonas sin performance Reanimation tillsammans med jazzpianisten Jason Moran.

Joan Jonas är en pionjär inom videokonst och performance. Hon skapar ofta sina verk utifrån litterära referenser och gärna i gränsöverskridande samarbeten med andra konstnärer. I Reanimation  har hon utgått från Under the Glacier av den isländske författaren och nobelpristagaren Halldór Laxness. Tillsammans med jazzpianisten Jason Moran har hon skapat en improvisation av musik, ljud, rörelse och video.

Reanimation undersöker idéer om kollage och animation och utvecklades ursprungligen för MIT i Cambridge USA där Jonas har en professur.

Verket presenterades av Bildmuseet i samarbete med Umeå Jazzfestival och framfördes under festivalen fredag kväll 25 oktober.

Joan Jonas är också aktuell med en separatutställning på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, i höst. Den visas 11 oktober 2013 - 26 januari 2014. Mer om utställningen på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats.