Oscar Muñoz

2009-06-06 - 2009-09-20

Bild 1Oscar Muñoz bor och arbetar i Cali, Colombia. Hans poetiskt laddade arbeten, ofta närmast en slags sinnliga eller perceptuella gåtor och uppenbarelser, rör sig gärna nära frågeställningar om bilders grundläggande existens och betydelse i mänsklig kultur - bild och minne, bild och identitet, bild och frånvaro, bild och död.

Samtidigt är Muñoz' arbeten en konsekvent och oavbruten meditation över människans utsatthet och över våldets historia och närvaro i hans egen närmiljö, Colombia och i människans historia. Denna tematik bearbetas direkt genom ett i alla bilduttryck grundläggande motiv: porträttet. Porträttet, gärna självporträttet, och i synnerhet det mänskliga ansiktet i sig, är en röd tråd i hans konstnärskap.

Fotografi, video, screentryck, objekt och installationer finns med som tekniker i hans omfattande produktion, som sträcker sig från tillbaka till tidigt 1980-tal. Ofta finns en tålmodig och krävande metod eller tillkomstprocess bakom varje enskilt verk, där sinnrika och kongeniala lösningar ständigt uppfinner nya sätt att skapa bilder på.