John Akomfrah / Purple

2018-04-13 - 2018-09-16

Bildmuseet presenterar den brittiska konstnären och filmskaparen John Akomfrahs mest ambitiösa verk hittills. Purple är en uppslukande sexkanalig videoinstallation om klimatförändring, mänskliga samhällen och vildmarken.

I en tid då nivåerna av växthusgaser från mänskliga aktiviteter är högre än någonsin och människor drabbas av klimatförändringarnas effekter som stigande havsnivåer och extrema väderhändelser, lyfter Akomfrahs Purple stora och viktiga ämnen. Det handlar bland annat om utrotning av djur, isens minne, världshav fyllda av plast och global uppvärmning. I den mäktiga videoinstallationen kombineras arkivfilm med nytagen film och ett hypnotiskt ljudspår.

John Akomfrah (f. 1957 i Accra, Ghana) bor och arbetar i London. Han var en av grundarna till nyskapande Black Audio Film Collective. Hans verk har bland annat visats på Liverpool-biennalen Documenta i Kassel, De Balie i Amsterdam, Centre Pompidou i Paris; Serpentine Gallery och Whitechapel Gallery i London och MoMa, New York. Akomfrahs filmer har bland annat visats på de internationella filmfestivalerna i Cannes och Toronto samt Sundance Festival. John Akomfrah fick det prestigefyllda Artes Mundi-priset 2017.

Purple är producerad av Barbican, London i samarbete med Bildmuseet, TBA21, The Institute of Contemporary Art i Boston och Museu Coleção Berardo, Lissabon.