Jean-François Boclé / I Did Not Discover America

2008-06-08 - 2008-09-21

Utställningen visar centrala verk från de senaste fem åren och ger en representativ bild av Jean-François Boclés särart som konstnär. Boclé använder sig av en rad olika medier: video, teckning, skulptur, måleri och installation. Hans på en och samma gång poetiska och politiska verk är mångtydiga och utmanande. Med utgångspunkt både i personliga erfarenheter och i det kollektiva minnet av Karibiens koloniala historia, rasism och slavhandel berör han relationen mellan ett kolonialt förflutet och en postkolonial samtid och ställer frågor om migration, exil, identitet, konsumtion och socialt utanförskap.

Utställningen på Bildmuseet innehåller flera stora skulpturala och rumsliga installationer som till exempel det monumentala verket Tout doit disparaître, bestående av tiotusentals plastpåsar, Banana Project I som satts samman av femtio kilo bananer eller Boat, Aller simple och Consommons Racial där konstnären återanvänt, bearbetat och omskapat enkla och vardagliga material som kläder, kartonger, mat och varuförpackningar.

Jean-François Boclé föddes 1971 i Fort-de-France, Martinique och är sedan 1986 bosatt och verksam i Paris. Han har deltagit i ett flertal utställningar och konstprojekt, framför allt i Frankrike och Latinamerika. 2007 medverkade han i Thessaloniki Biennale of Contemporary Art och sedan 2004 driver han tillsammans med kompositören Thierry Pécou och pianisten Alexandre Tharaud det publika projektet Outre-Mémoire.