Henning Larsen Architects

-HLA_Harpa3

Förutom de två Umeå-projekten, Bildmuseet och Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, visas bland annat ett exempel från Island där Henning Larsen Architects har ritat Harpa, det konserthus och konferenscenter i Reykjavik som nu hyser Islands Symfoniorkester och Den Islandske Opera (se bilden, © Nic Lehoux). I samarbete med konstnären Olafur Eliasson utvecklades en kalejdoskopiskt färgsprakande fasad av närmare 1000 facetterade glaselement som reflekterar staden och det omgivande landskapet.

I utställningen visas också modeller och en animerad film om det enorma finansdistrikt som nu byggs i Riyadh, Saudiarabien. King Abdullahs Financial District ska, när det blir klart, hysa 30 miljoner kvadratmeter byggen och bereda vägen för en ny ekonomi när landets inkomster från olja så småningom minskar eller helt tar slut. Här kommer det finnas butiker, bostäder och kulturinstitutioner. Ett av dessa, Children's Interactive Museum, är byggt på saudiarabiska barns önskningar om vad de vill att ett museum ska vara, och innehåller både lek och lärande.

Formen till akvariet i Batumi vid Svarta havets strand i Georgien är inspirerad av stenar som slipats släta av havets vågor. Akvariet är uppdelat i olika avdelningar där varje stenformad huskropp representerar en havsbiotop: Medelhavet, Egeiska havet, Indiska oceanen, Svarta havet och Röda havet.

Bildmuseet och Arkitekthögskolan på Konstnärligt campus, Umeå universitet, är ritade av Henning Larsen Architects i samarbete med White arkitekter i Umeå. Byggherre är Balticgruppen AB.