Faith Ringgold

2020-08-27 - 2021-01-10

Som konstnär, aktivist och författare har Faith Ringgold utmanat orättvisor och förutfattade meningar om afroamerikansk identitet under fem årtionden. I en stor retrospektiv utställning presenterar Bildmuseet målningar, grafik och textila arbeten från 1960-talet fram till 2000-talet.

Sommaren 2020 är Bildmuseet tillfälligt stängt på grund av situationen kring Covid-19, men utställningen öppnar så snart som möjligt.

Faith Ringgold alltid befunnit sig i den samtida debatten, med målningar inspirerade av amerikansk medborgarrättsrörelse och feminism likväl som i självbiografiska textila berättelser. I hennes konst finns inspiration från olika visuella och kulturella källor, som traditionella lapptäcken och deras plats i slaveriets historia eller afrikanska masker och hur de användes i tidig europeisk modernism.

Faith Ringgold (f. 1930, Harlem, New York) är bosatt i New Jersey, USA.  Hon växte upp under och inspirerades av den kreativa och intellektuella era som kallas Harlem Renaissance, och har sedan det tidiga 1960-talet varit verksam som konstnär.Ringgold finns representerad i samlingar som Guggenheim, Museum of Modern Art (MoMA) och Metropolitan Museum of Art i New York. 

Utställningen Faith Ringgold på Bildmuseet är konstnärens första retrospektiv i Europa. Den är initierad av Serpentine Galleries och sammanställd av Hans Ulrich Obrist och Melissa Blanchflower. För presentationen på Bildmuseet står museiintendent Anders Jansson.