Dayanita Singh / En fotografs äventyr

2012-10-14 - 2013-01-13

Dayanita Singh är en av Indiens mest framstående fotografer. Nu visas hennes magiska bildberättelser i en omfattande separatutställning på Bildmuseet - den första större presentationen av hennes arbete i Norden.

Experimenterande och gränsöverskridande har Dayanita Singh rört sig mellan dokumentärfotografi och samtida konst och utmanat tankar om fotografi och berättande. Hon ser med nyfiken blick på det välkända och vardagliga. Hennes visuella essäer karaktäriseras av poesi och lekfullhet i kombination med djupaste allvar. En fotografs äventyr visar verk från de senaste tolv åren: drömlika landskap, stads- och industrimiljöer i fyrverkerier av färg tillsammans med varsamma svartvita bilder av människor och interiörer, som de uppmärksammade porträtten av indiska över- och medelklassfamiljer, och hennes allra senaste projekt File Room.

En fråga som är central för Dayanita Singh, och som hon ständigt återkommit till är: Vad kan en fotograf i Indien fånga på bild annat än katastrofer eller det exotiska? Hon har i sitt konstnärskap konsekvent ifrågasatt medie- och schablonbilderna av Indien. Hon har insisterat på att fotografi är ett subjektivt uttryck, ett individuellt projekt, och inte något nationellt, köns- eller kulturspecifikt. Genom utställningens många verk kan man följa hur hennes relation till det fotografiska mediet har utvecklats över tid. Med stark integritet och ett utforskande förhållningsätt har hon utvecklat ett eget språk och visuellt uttryck. Att presentera sina bilder i bokform är sedan länge också en integrerad del av hennes konstnärliga praktik.

Dayanita Singh (f. 1961) bor och arbetar i New Delhi. Hennes bilder har ställts ut på Serpentine Gallery i London, Centre Pompidou i Paris och Venedigbiennalen. Tillsammans med Ai Weiwei, Romuald Karmakar och Santu Mofokeng har hon bjudits in att representera Tyskland i den nationella paviljongen på Venedigbiennalen 2013.

Utställningen Dayanita Singh / The Adventures of a Photographer är kuraterad av Katarina Pierre, museichef Bildmuseet. Assisterade kurator: Polly Yassin.

Läs mer om Dayanita Singh

Läs om de fotografiska serier som ingår i utställningen