Småkrypsboll / Årets svenska bilderbok

2016-03-20 - 2016-08-28

Bilderboken Småkrypsboll av författaren Tove Pierrou och illustratören och serietecknaren Joanna Hellgren har utsetts till årets bästa svenska bilderbok. I samband med prisutdelningen under Littfest öppnar Bildmuseet en utställning med bilder och originalteckningar ur boken i utställningen Småkrypsboll / Årets svenska bilderbok.

Mellan 20 mars och 24 april inspireras vi av bokens tema bildverkstaden, som under påsklovet har extra öppet: tisdag till söndag.

Huvudkaraktären i Småkrypsboll heter Omko och vill egentligen inte alls spela fotboll. Han håller sig så långt borta från bollen han kan när det är match. Men så får han syn på en snigel mitt på planen, en skalbagge, och en humla - de tycker nog också att bollar är hårda...

"En tänkvärd antihjältehistoria om hur en omotiverad och drömmande liten fotbollspojke som kliver av sin match, kan få omgivningens tysta acceptans och respekt", skriver juryn i sin motivering. De lyfter också fram de oväntade bildlösningarna, originella perspektiven, en annorlunda kolorit och stark naturkänsla i bilderna som på ett fruktbart sätt samverkar med den effektiva och sakliga textens många humoristiska undertoner.

Tove Pierrou, född 1980 i Gävle gör med Småkrypsboll sin författardebut, medan Joanna Hellgren har flera bilderböcker i sin tidigare produktion. Hon har tidigare ställt ut på Bildmuseet som en av de medverkande i utställningen Serier från norr.

Snöbollen - årets svenska bilderbok  är ett nationellt jurybedömt bilderbokspris som har delats ut sedan 2011. Syftet är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk och uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser, både vad gäller innehåll och form. Priset delas i år ut till den bästa bilderboken i 2015 års utgivning, och förutom äran ingår en prissumma på 50 000 kronor.

Bakom priset står Krumelur - föreningen för unga ord i norr i samarbete med Svenska Tecknare, Kulturföreningen Pilgatan, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland, Umeå kommun, Littfest och Bildmuseet.