Årets svenska bilderbok

2014-03-16 - 2014-05-04

Anna Höglunds Om detta talar man endast med kaniner  (Lilla Piratförlaget) presenteras i en utställning på Bildmuseet i samband med att boken i mars 2014 tilldelas utmärkelsen Snöbollen - årets svenska bilderbok under Littfest - Umeås internationella litteraturfestival.

Om detta talar man endast med kaniner riktar sig till ungdomar och vuxna. I prismotiveringen skriver juryn att Anna Höglund har "skapat en bilderboksberättelse som inte undervärderar sina läsare. I poetisk text och starka bilder för hon oss in i en ung människas osäkrade tillvaro. Bildernas referenser till andra konstnärer ger extra dimensioner till denna berättelse om utanförskap, högkänslighet och om själva växandets villkor. Det är ett storartat och modigt verk som visar på bilderbokens möjligheter att nå läsare i alla åldrar och som också i hela sin boklighet, formgivning, papper och tryck är en sann estetisk upplevelse"

Bakom utmärkelsen står Krumelur - föreningen för unga ord i norr i samarbete med Umeå 2014, Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten, Kulturföreningen Pilgatan, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland, Littfest och Bildmuseet.

Under utställningsperioden har vi bilderbokstema för alla åldrar i bildverkstaden intill utställningen.