Skolprogram

Bildmuseet erbjuder gratis skolprogram för alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxenstuderande. Många av utställningarna kan användas ämnesöverskridande mellan bild, SO-ämnen, svenska och andra språk. Huset är en upplevelse i sig med sin spännande arkitektur, Umeås största hiss och en fantastisk utsikt över staden och älven.

Två alternativ för varje skolprogram
Som lärare kan du boka en visning med samtal (1 timme) för din grupp, eller visning som kombineras med eget skapande i bildverkstaden (2 timmar). Vår konstpedagog presenterar teman eller tekniker i de aktuella utställningarna.

Bokning av skolprogrammen: när och hur?
Bokningsbar tid är tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 9-16. För att ert besök ska bli så bra som möjligt bör större grupper än 20 elever boka två separata besök. Senast två veckor i förväg behöver vi via bokningsformuläret få förslag på tider då ni kan komma. Vi kontrollerar att tiden är ledig och återkommer med svar inom en vecka. Kom ihåg att vara ute i extra god tid om ni efter vårt besked ska hinna boka kulturbussen.

 

Skolprogram under höstterminen

17 september - 17 oktober 2019
Animalisk / Konst över arter och existenser

Utställningen  visar ett urval av konstverk - film och video, teckning och skulptur, installation och ljudkonst. 17 internationella konstnärer lyfter frågor om människans position i världen och vår relation till andra djur och  livsformer.  

Grundskolans senare år / Gymnasiet / Vuxenutbildning: Hur förhåller vi oss till naturen, djuren och andra arter på vår planet? Vad kan vi lära av historien? Tillsammans med Bildmuseets konstpedagog undersöker och samtalar gruppen kring ett urval av verk i utställningen för att sedan med foto och kollage skapa ett eget animaliskt porträtt. Boka.

Förskola / Grundskolans tidigare år: Skulle du vilja vara stark som en björn eller listig som en räv?  Liten, luden och snabb som en mus eller stabil och uråldrig som skogens träd? Tänk om utseenden och egenskaper från människa, djur och natur kunde blandas till nya livsformer och väsen. I skolprogrammet undersöker vi ett urval konstverk och skapar sedan egna djuriska porträtt med hjälp av kollage och vår fotostudio. Boka.

22 oktober - 21 november
Grada Kilomba  / Illusioner

I Grada Kilombas filmtrilogi Illusions möter vi de välkända berättelserna om Narcissus, Oidipus, Eurydike och Antigone, men i omarbetade versioner framförda av mimskådespelare. Genom antik mytologi och kolonial historia talar verket om mänskliga rättigheter, rakt in i vår samtid. Information om skolprogrammet för olika åldrar kommer senare, men det går bra att boka redan nu.

26 november - januari 2020
Design Matters

Utställningen Design Matters visar föremål och tekniker som snart kan vara en del av vår vardag. I en tid då vi står inför stora utmaningar kan framtide­­­­ns staka ut nya vägar. Vi måste producera och konsumera på nya sätt. Förändras vårt förhållande till tingen om skorna vi bär har odlats av oss själva, kan en orsak till klimatkatastrof bli till något vackert och värt att bevara? Utställningen ger tillfälle att reflektera över vad funktion, hållbarhet och skönhet egentligen är. Information om skolprogrammet för olika åldrar kommer senare, men det går bra att boka redan nu.

  • Boka skolprogram

    Senast två veckor i förväg behöver vi förslagen på när ni kan komma. Vi kontrollerar att det finns plats och återkommer snart med svar.

  • Kontakt

    Skolprogram måste bokas via webbformuläret, men kanske har du en fråga först? Välkommen att kontakta våra konstpedagoger.

  • Tips!

    Lärare i Umeå kommun kan boka Kulturbussen gratis när klassen behöver skjuts till ett kulturevenemang. Boka minst 10 dagar i förväg.