Skolprogram

Bildmuseet erbjuder gratis skolprogram för alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxenstuderande. Många av utställningarna kan användas ämnesöverskridande mellan bild, SO-ämnen, svenska och andra språk. Huset är en upplevelse i sig med sin spännande arkitektur, Umeås största hiss och en fantastisk utsikt över staden och älven.

Två alternativ för varje skolprogram
Som lärare kan du boka en visning med samtal (1 timme) för din grupp, eller visning som kombineras med eget skapande i bildverkstaden (2 timmar). Vår konstpedagog presenterar teman eller tekniker i de aktuella utställningarna.

Bokning av skolprogrammen: när och hur?
Bokningsbar tid är tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 9-16. För att ert besök ska bli så bra som möjligt bör större grupper än 20 elever boka två separata besök. Senast två veckor i förväg behöver vi via bokningsformuläret få förslag på tider då ni kan komma. Vi kontrollerar att tiden är ledig och återkommer med svar inom en vecka. Kom ihåg att vara ute i extra god tid om ni efter vårt besked ska hinna boka kulturbussen.

Skolprogram under höstterminen

 

22 oktober - 21 november
Grada Kilomba / The World of Illusions

Förskola  Grundskolans tidigare år: 
En berättelse kan vara spännande,  rolig och underhållande  men  även  lära oss något och  få oss att förstå saker på ett nytt sätt.  Konstnären Grada  Kilomba använder i sina tre videoverk  Illusions  vol. I, II  och III antika berättelser för att lyfta frågor om rasism,  normer och  vem som  har makt. I skolprogrammet inspireras vi av hur  bilder kan berätta historier och vi skapar tillsammans egna bildberättelser.     

Grundskolans senare år/  Gymnasiet /  Vuxenutbildning:
I Grada  Kilombas tre  videoverk Illusions  vol. I, II och III möter vi  berättelserna om Narcissus och Echo, Oidipus och Antigone, men i omarbetade versioner framförda av skådespelare.  Konstnären medverkar själv och  antar rollen som  historieberättaren som  lyfter frågor kring  kolonial historia, maktförhållanden, rasism och konstruktioner av  normer. I  skolprogrammet inspireras vi av bildens förmåga att berätta. Vi skapar kollektiva bildberättelser och funderar över vad som är angeläget att berätta om idag

 

26 november - januari 2020
Design Matters

Utställningen Design Matters visar föremål och tekniker som snart kan vara en del av vår vardag. I en tid då vi står inför stora utmaningar kan framtide­­­­ns staka ut nya vägar. Vi måste producera och konsumera på nya sätt. Förändras vårt förhållande till tingen om skorna vi bär har odlats av oss själva, kan en orsak till klimatkatastrof bli till något vackert och värt att bevara? Utställningen ger tillfälle att reflektera över vad funktion, hållbarhet och skönhet egentligen är. Information om skolprogrammet för olika åldrar kommer senare, men det går bra att boka redan nu.

  • Boka skolprogram

    Senast två veckor i förväg behöver vi förslagen på när ni kan komma. Vi kontrollerar att det finns plats och återkommer snart med svar.

  • Kontakt

    Skolprogram måste bokas via webbformuläret, men kanske har du en fråga först? Välkommen att kontakta våra konstpedagoger.

  • Tips!

    Lärare i Umeå kommun kan boka Kulturbussen gratis när klassen behöver skjuts till ett kulturevenemang. Boka minst 10 dagar i förväg.